Even voorstellen

"Ik creëer groene kansen en zaai gezonde ideeën …laat jij ze groeien?”

Dieuwertje Crasborn

Om het makkelijker te maken om mijn gezin daaglijks (h)eerlijk voedsel van eigen bodem te laten eten  ben ik vanaf 2013 gaan pionieren met  stadslandbouw in Venlo.

Gezonde voeding is een basisbehoefte waarin een mens niet in zijn eentje kan voorzien. Daar is een gemeenschap voor nodig die waarde hecht aan samen koken en eten, samen zaaien en oogsten, samen weten wat ze willen eten en samen zorgen dat goed eten beschikbaar is voor iedereen.

Met mijn bedrijf Onze Oogst zet ik mijn ideeën over gezond en eerlijk voedsel om in  voorbeelden die anderen inspireren om in hun eigen omgeving aan de slag gaan:  buurt- en schoolmoestuinen, kookclubs, workshops, projectkisten en interactieve presentaties. Allemaal expedities die jong en oud weer direct in contact brengen met de productie en bereiding van hun eigen voedsel. (H)eerlijk voedsel.

Dromen en inspiratie

"Je moet eerst zaaien om te kunnen oogsten"

Onze Oogst droomt van een eetbare stad en een regio waarin lokaal, vers, en ecologisch verantwoord voedsel vanzelfsprekend is. Kinderen die noten rapen op het plein, collega’s die thee zetten van kruiden uit de border, buren die samen een fruitboomhaagje als tuinafscheiding plaatsen en buurtgenoten die samen koken en eten. Wij zien met fruit en kruiden omheinde tuinen, sportvelden en schoolpleinen, zaad- en plantenruilbeurzen in het voorjaar en oogstfeesten in het najaar. En ‘om de hoek’ zien we kleinschalige ecologische boerderijen  waar groenten groeien, dieren scharrelen, bloemen bloeien en bijen zoemen.

 

Inspiratie:

  • Het voedsellabyrint, een weg uit het doolhof van eetadviezen en –trends – Seidell en Halberstadt
  • Een pleidooi voor Echt Eten, manifest van een eter – Michael Pollan
  • Zout, suiker, Vet , hoe de voedingsmiddelenindustrie ons in hun greep houdt – Michael Moss
  • Hamburgers in het paradijs , voedsel in tijden van schaarste en overvloed – Louise Fresco
  • Heel de wereld, op weg naar agro-ecologische landbouw - Jelleke de Nooy-van Tol
  • De voedselzandloper , over afvallen en langer jong blijven – Kris Verburgh
  • Tuinen van overvloed, permacultuur als inspiratie voor een duurzaam leven op aarde- Fransje de Waard
  • De eetbare tuin, lekker eten uit eigen tuin - Alys Fowler
  • Proef, mindful leven, mindful eten - Thich Nhat Hanh en Lilian Cheung
  • How we can eat our landscapes TED talk Pam Warhurst https://www.youtube.com/watch?v=vqhx4Etdvr0
  • Eetbaar Nederland eetbaarnederland.nl

Dieuwertje Crasborn
Rozenweg 4
5915ET Venlo
Tel: +31(0)623522160
e-mailadres: mail.onzeoogst@gmail.com